АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ

(8 -13 Г.; 14-19 Г.):

По време на курса по актьорско майсторство за куклен театър:

 •  Ще се поставят лесни и забавни задачи за обиграване и одухотворяване на предмети и материи.
 • Ще се провокира въображението на курсистите и ще им се помага да се отдадат на наивна, невинна и чиста игра на усещанията и асоциациите, породени от куклата, предмета или материала.
 • Чрез етюди и импровизации ще се изгражда сценичен разказ.
 • Ще се развиват въображението и усета за метафора и иносказателност.
 • Ще се работи с текст, със  специално внимание към правоговора и смисъла на текста.
 • Курсистите ще се запознаят с драматургия за куклен театър и интересни факти от неговата история.
 • Под формата на “игра“ и чрез различни интересни и забавни задачи ще се изгражда доверие при работата в група, ще се развиват индивидуалността и самочувствието.
 • Методическият подход е различен за всяка възрастова група и има за задача да провокира творческото начало индивидуално и в екип;
 • Разнообразните занимания ще помогнат на бъдещите курсисти да станат по-здрави, енергични и артистични, докато се забавляват.  Те ще бъдат поощрявани и напътствани да развиват индивидуалността и самочувствието си в общите сценични изяви.

Два формата на школата:

1. Уъркшоп – свободно еднократно участие, продължителност 1 час, веднъж в седмицата (събота или неделя). Цена: 25 лв. + материали

2. Школа за куклен театър – 1 път в седмицата по 2 часа, 16-18 ч. Такса: 100 лв. на месец.

Ръководител: Ивета Георгиева, тел. 0895997461

ДЕТСКО ОНЛАЙН СПИСАНИЕ „ЩЪРКЕЛ“

История

Детското онлайн сп. ЩЪРКЕЛ започна своето функциониране по време на Социален проект ЩЪРКЕЛИТЕ – за куклен театър, арт школа и работа с хартия и школа по творческо писане – http://storks.biz/news/sotzialen-proekt-shtarkelite-na-finala и  http://storks.biz/news?page=6 . Проектът бе осъществен с участието на деца и младежи с увреждания. Първите публикации в сп. ЩЪРКЕЛ бяха приказките, които написахме с децата, както и творчески портрети на талантливи деца.

До настоящия момент имаме около 1600 публикации, поддържаме контакти с известни детски школи в страната и чужбина, с български училища извън България, 4 Международни конкурса:

1. „Роди се дете, Син ни се даде“ – за Рождество Христово –

2. „Животът на един щъркел“ – съвместно с европейското село на белия щъркел – Белозем, и международни екологични организации –

3. „Българската шевица“ – съвместно с БНУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо, Италия –

4. „Българска душа на святата земя“ – http://storks.biz/news/balgarska-dusha-na-svyatata-zemya

Много важно за нас е и сътрудничеството ни със сръбското детско онлайн сп. „Табла“ и представянето на български деца в Сърбия, както и на сръбски деца в България.

Пряко свързани със списанието са и школите, които организираме – за творческо писане, радиотеатър, както и образователния модул „Пътешествието на Грифит“. Много от груповите приказки и разкази, които сме писали по време на заниманията по творческо писане в различни образователни центрове и ателиета в училищата, са публикувани в списанието, както и аудио спектаклите с участието на деца от България и чужбина.

Школи

1. Школа по творческо писане

Програмата е свързана с обучение в различни художествени, публицистични и драматургични жанрове. Имаме презентации, говорим за съответния жанр и после опитваме да напишем приказка, есе или пиеска, зависи какъв е урокът. Програматае целогодишна, в седмицата по веднъж, продължителност 2 часа.

Такса 60 лв. на месец (по 15 лв. на занятие от 90 мин. веднъж в седмицата).

Готовите материали ще бъдат публикувани в ЩЪРКЕЛ.

Можем да сформираме групи според възрастта, можем да направим и програма за възрастни.

Най-добрите творби можем да ги направим на електронни книги и да ги предлагаме за прочит на нашия сайт (безплатно или за продажба, в зависимост от крайния продукт и съответната договореност с родителите на децата). Илюстрациите също могат да бъдат дело на деца. Може да участват в благотворителни базари в полза на различни социални каузи.

Електронните книги ще вървят ръка за ръка с аудио книгите.

2. Радиотеатър

Втората школа е свързана с аудио театър и подготовка на аудио книги, които отново ще публикуваме в ЩЪРКЕЛ, в аудио платформата. Освен в ЩЪРКЕЛ, изпращаме аудио материалите и в радио БРАЙЛ FM, които излъчват радиопиесите за слепи деца. Имаме два варианта:

 • запис на текста с музика, като предварително имаме обучение по техника на говора и артистично четене,
 • драматизация на текст или измисляне на авторски текст с разпределение на роли в група, като радиотеатър.

Цената е 80 лв. на месец (веднъж в седмицата, 120 мин. на занятие). Предлага се за деца и възрастни, може да стане и семейна радиопиеса. В тази цена не влиза звукозапис, както и обработката на записите и чистенето на шумове, монтажа, записа на музиката, което си е доста работа. Може да се вдигне таксата (примерно 100 лв. на месец и да не се плащат отделно пари за пост продукцията; или да остане таксата така и накрая участниците да доплатят допълнителна сума за целта).

3. ПРИКАЗНО КОСМИЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕПътешествието на Грифит“ – уъркшоп за наука и творчество. Продължителност: 60 мин., цена 10 лв. + материали за рисуване. Веднъж в седмицата – свободно участие на деца.

Първото занятие ще изглежда така:

1. Презентация за екзопланетите

2. “Приключенията на Грифит” – писане на групова приказка за пътешествията на Грифит на екзопланетите.

3. Да нарисуваме Грифит на любимата му екзопланета.

Ще бъдат необходими картони, бои, четки или пастели и флумастери – броят им зависи от броя на децата, които ще посетят ателието. Ако са 10 деца, 3 големи кадастрона ще са достатъчни, понеже ще ги разрежем на 4 части. Водни бои за 10 деца – 2 комплекта.

Всяко следващо занятие ще има различна тема – примерно за животните, или растенията, интересни географски области, пътешествие на Грифит в далечни земи, при непознати народи (ескимоси, например), в минали векове и пр.

Занятията ще бъдат провеждани от Маргарита Друмева и Владимир Добрев.

За контакти: тел: 0877 85 77 33